№6(98)
november-december
2008 év

Ukrainisztika konferencia Szegeden

foto

A szegedi ukrán önkormányzat és az Ukrán Országos Önkormányzat támogatásával rendezték meg 2008. november 7-én, Szegeden az V. magyarországi ukrainisztika konferenciát. Itt jegyezzük meg, hogy a tanácskozásra egy nagy ünnep, az Ukrán Nyelv és Írásbeliség Napjának előestéjén került sor. Mintha ezzel is arra utalnánk, hogy Szegeden meg kell maradnia az ukrán nyelv oktatásának!
A nyitóbeszédet Vajda Zoltán, a bölcsészkar tudományos dékán-helyettese mondta, aki elégedetten jegyezte meg, hogy immár ötödik alkalommal adhatnak otthont hasonló rendezvénynek, ami azt bizonyítja, hogy az egyetem kitart az ukrán nyelv mellett.
A konferencián budapesti, nyíregyházi és szegedi egyetemi és főiskolai tanárok tartottak előadást. Köszöntötte a tanácskozást Hartyányi Jaroszláva, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke, aki előadást tartott Anasztázia királynéról és a magyarországi kereszténység megújításában játszott szerepéről.
A részvevők érdeklődéssel hallgatták az előadásokat. Megismerkedtek az ukrán történelmet, irodalmat és nyelvet érintő alapkutatások eredményeivel. Említésre méltó, saját kutatásira alapozott előadást tartott az ukrán szlengről Boros Raisza ukrán nyelv- és irodalom szakos hallgató.
A konferencia munkanyelve ukrán és magyar volt, ennek köszönhetően más karok érdeklődő hallgatói is meghallgathatták az előadásokat.
A konferencia magas színvonalon történt megszervezéséért köszönet illeti dr. Kocsis Mihályt, a szlavisztikai tanszék vezetőjét és Sajtos Natáliát, a szegedi ukrán önkormányzat elnökét.

Bahmut Irina