№6(98)
november-december
2008 év

Éhínség: hallgatni tilos!

foto

November 29-én, Budapesten megemlékeztek az 1932-33-as nagy ukrajnai éhínség áldozatairól. A rendezvényt az Ukrán Országos Önkormányzat szervezte a budapesti ukrán nagykövetség és a IX. kerületi ukrán önkormányzat támogatásával.
A 75 esztendővel ezelőtt ártatlanul elpusztult ukrán milliókra emlékező gyászmisét Puskás László atya celebrálta. Itt, a Fő utcai görög katolikus Szent Flórián templomban hangzott fel Jevhen Sztankovics Requiemje a Kárpátaljai Népi Énekkar előadásában. A megemlékezés részvevői – köztük Dmitro Tkacs ukrán nagykövet – a hagyományokhoz híven gyertyát gyújtottak a templom melletti terecskén, Tarasz Sevcsenko szobrának talapzatánál.
Ezt követően az ukrán közösség tagjai és a vendégek átmentek az Ukrán Kulturális, Oktatási és Tájékoztatási Központ Hajós utcai székházába, ahol a Bánat aratása című dokumentumfilm megtekintése után Hartyányi Jaroszláva, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke mondott rövid beszédet. Az elnök-asszony felhívta a figyelmet arra, hogy napjainkban sem hallgathatunk azokról a gaztettekről, amelyeket a sztálini rendszer követett el egy demokratikus közösség ellen, mert a kommunista-bolsevik korszak cinizmusa ellen az egyetlen hatásos fegyver az igazság kimondása.

Ploszkina Vaszil